VERSLAG

De poster van 2019!

Omslagfoto Waddenrace 2019

VERSLAG WADDENRACE 2018

We kunnen een nieuwe deelnemer begroeten; de Larus! Altijd leuk als het deelnemersveld ververst wordt. De gang van zaken wordt dan ook grondig besproken en er is ook altijd wel een onderwerp waar we zelf aandacht voor vragen, nl. het komende lustrum in 2019.

De logboeken liggen klaar, de schippers voegen zich weer bij hun bemanning en bezinnen zich op de route om mee te kunnen dingen naar de voorspelprijs.

De volgende morgen schijnt de zon; de bemanningslijsten en de formulieren voor de voorspelprijs druppelen binnen. De schepen gooien los en begeven zich richting de startlijn. Er is kortstondig onduidelijkheid over de positie van de kluiverboom, maar dat lost zich ook weer op. Het is gezellig in het KNRM torentje; met koffie en een paar belangstellenden.

De Bree Sant start als eerste en dan volgen de andere schepen snel. Alleen de Alida doet kalm aan….

Alle deelnemers zeilen eerst richting Terschelling en Vlie. De meeste schepen eerst Terschelling en dan Vlieland, alleen de Alida kiest er voor om het andersom te doen. Daarna is het kruisend over de Vliestroom tegen de wind 5 Bft. maar met de vloedstroom mee. Het veld is nog redelijk compact, alleen de Overwinning is op Vlieland achtergebleven om de verplichte 4 uur rust te pakken. De zuidelijke wind zorgt voor een flinke verlaging van het toch al niet bijzonder hoge tij. Hierdoor waagt geen enkel schip zich op de banken om de route naar Oudeschild of Den Oever wat in te korten.

In het Inschot lopen de Bree Sant en de Alida vast en pakken gelijk hun 4 uur rust. De andere deelnemers gaan verder via Inschot, Scheurrak en Zachtebed. Met de lage waterstand is het voor de diepere schepen nog knap lastig om hier de snelste route te vinden. De Hollandia, Najade en de Aegir kruisen eerst naar Den Oever, de Bontekoe en Larus maken de lange slag over stuurboord naar Oudeschild. Intussen is de Overwinning weer vertrokken vanaf Vlie en passeert de Alida en de Bree Sant die nog in het Inschot ten anker liggen maar kort daarna de achtervolging inzetten. De Hollandia tikt als eerste Den Oever aan en de Larus is als eerste in Oudeschild. De 5 schepen die nog niet gerust hebben doen dit allemaal tussen Den Oever en Oudeschild of in de haven van Oudeschild. De Overwinning gaat voortvarend via Oudeschild naar Den Oever. Hier hoeft zij alleen het laatste stuk naar Harlingen nog te volbrengen maar…. inmiddels is het laagwater en door de extreem lage waterstand is het eerste stuk van deze route langs de Afsluitdijk niet bevaarbaar. Daarom gaat de Overwinning terug richting Oudeschild om via de Texelstroom naar Harlingen te zeilen. Zou het toch nog spannend worden..?

Ook de Bree Sant en de Alida hebben nu Oudeschild aangedaan en onderweg naar Den Oever passeren ze in het donker de ankerliggers die vervolgens een voor een weer op weg gaan.

De Bree Sant lijkt goede papieren te hebben nu de Overwinning noodgedwongen een omweg maakt. De vloed zit er inmiddels weer in maar op het stuk langs de Afsluitdijk loopt de Bree Sant vast en komt pas een half uur later weer los. Hierdoor gloort er zelfs voor de Alida, die onderweg door verschillende akkefietjes wat tijd verloren heeft, nog hoop op een podiumplaats.

De wedstrijdleiders Eadric en Bert kunnen het allemaal prachtig volgen via de AIS op de KNRM-post. Hier zien zij dat de Overwinning toch zijn voorsprong weet te behouden en dat de Hollandia en de Bree Sant elkaar bij Breezanddijk weer zijn tegengekomen en de strijd om de 2-de en 3-de plaats erg spannend maken. De Alida volgt op gepaste afstand maar is laat gestart en hoopt met een laatste wanhoopsoffensief, een afsteek over het Molenrak, nog aanspraak te maken op een podiumplaats….

En dan nu de uitslag:

  1. Overwinning
  2. Hollandia
  3. Bree Sant

Voorspelprijs: Bree Sant

Journaalprijs: Larus

Met dank aan alle medewerkenden; Sponsors, Havendiensten, KNRM, wedstrijdleiding en de Lichtboei.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.