VERSLAG

 WEDSTRIJD VERSLAG WADDENRACE 2016; van windstil tot onstuimig.

Vijftien inschrijvingen, deze keer, voor de Waddenrace, met drie nieuwe deelnemers bij het palaver op vrijdagavond in het KNRM-kwartier op de Blauwe Kop.

Zaterdagmorgen zoals (bijna) altijd tussen 8 uur en half 9 aan de start. Een aantal schepen kwam maar moeizaam weg van de startlijn door de combinatie van opkomend water en weinig of geen wind. De wedstrijdleiding heeft uren van het uitzicht op de klippers in het Kimstergat kunnen genieten, die daar door de stroom naartoe gedrukt waren.

De overige schepen zijn – soms met kunst en vliegwerk – wel weg gezeild van de haven.

Voorwaarts, Lotus, Overwinning, Boreas, Aegir, Kaat Mossel, Najade en Bontekoe eerst naar het Westen. Balder, Avontuur, Lauwerszee, Jeppe van Schier, Bree Sant, Dageraad en Noordfries eerst naar het Noorden.

Het was dan ook fotogeniek weer; de ene regenboog na de andere, want na de perioden van windstilte kwamen er felle buien, die trouwens ook veel wind met zich mee brachten.

De Dageraad liep schade op toen het schip door het Schuitengat stuiterde tijdens een bui. Het roer raakte het keiharde zand en raakte zwaar beschadigd. De schipper heeft ter plekke een grote noodreparatie uitgevoerd om niet in nog ergere problemen terecht te komen.

Door de harde wind schoot het opeens ook wel op voor enkele schepen, ook al bleek het onvoorspelbare weer ook het meedingen van het merendeel van de deelnemers naar de extra prijs voor de best voorspelde route en finishtijd te frustreren.

Het venijn zat niet alleen in buien, maar ook in de staart van de wedstrijd. De schepen die op zondagmorgen/-middag finishten kregen te maken met dezelfde omstandigheden als bij de start; geen of weinig wind en opkomend water, waardoor ze de invaart van de haven van Harlingen dreigden te missen en – weer – in het Kimstergat dreigden te verzeilen.

3 schepen hebben besloten om alsnog, 10 meter voor de finish, de motor te starten (Najade, Noordfries en Kaat Mossel) en zijn dus ook niet geklasseerd.

De andere schepen (Balder, Avontuur, Lauwerszee, Jeppe van Schier, Dageraad en Bontekoe) hebben het net wél gehaald. Weer met kunst en vliegwerk! De Bontekoe heeft de zonnepanelen op het havenhoofd ongemoeid gelaten, door op het laatste moment de kluiverboom nog een beetje op te toppen. De anderen door als de bliksem extra zeil te zetten.

De winnaar van de editie 2016 heeft iedereen versteld doen staan door in een kaarsrechte lijn dwars over de banken naar Vlieland te zeilen. Er was weliswaar veel water op het Wad, maar toch… De Voorwaarts heeft daarmee de voorsprong op de Lotus beslissend vergroot en uiteindelijk schijnbaar moeiteloos de wedstrijd gewonnen.

De Lotus heeft niet alleen de tweede plaats gepakt, maar ook de prijs voor de best voorspelde finishtijd en volgorde van de havens.

De Avontuur is winnaar van de prijs voor het beste journaal, ook al hebben ze dat met tegenzin bijgehouden!

Met dank aan alle sponsors!

2 reacties

  1. En daarom is de waddenrace zo mooi, spannend, onvoorspelbaar, geen jaar het zelfde. Dit jaar hebben we wel gevaren maar op het laatste moment afgezegd door omstandigheden, volgend jaar hopen we er weer bij te zijn met de Friso groep. Met een vriendelijke groet Bram Broekman

  2. En ik ben benieuwd of je editie 2016 toch weer mee hebt gevaren, Bram!

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.