VERSLAG

VERSLAG WADDENRACE 2017

Klokslag 7 uur was de wedstrijdleiding paraat voor de 23e Waddenrace. Contact met CMW en havendienst…. Drie schepen aan het Plankenpad konden nog net naar buiten voor de deur dicht ging. Een buitenlandse coaster voer de haven in tijdens de start. Waarschijnlijk had hij een onverwacht mooi uitzicht op een havenkom vol zeilschepen. De wedstrijdleiding van de Waddenrace heeft eens per jaar het voorrecht om vanuit het KNRM gebouw aan de Blauwe Kop van dit uitzicht te genieten. KNRM, hartelijk dank daarvoor.

Helemaal uit Willemstad kwam de Stormvogel voor de Waddenrace naar Harlingen gevaren. Een week onderweg, starten (“toppie!”), weekendje wedstrijd zeilen en na het feestje op zondag weer een weekje terug varen naar Brabant.

De weersvoorspelling was prima en éénduidig; het beloofde een snelle race te worden met een voor de hand liggend rondje Den Oever-Oudeschild-Vlieland-Terschelling. Zuid 4 à 5, later 5 à 6 ruimend naar Zuid-West en later Noord-West. Kortom, “Het was druk bij de A7” (Afsluitdijk).

Slechts enkele schepen hadden een kleine afwijking van de route; eerst Oudeschild en daarna Den Oever. De Alida en de Dageraad bereikten al rond 11 uur hun eerste haven (Oudeschild), niet lang daarna gevolgd door de eerste schepen in Den Oever.

Alida en Dageraad vervolgden hun weg, maar hebben onderweg naar Den Oever hun verplichte 4 uur rust gepakt. De Dageraad heeft zelfs anderhalf uur extra stil gelegen vanwege een gebroken gaffel van het grootzeil en de daarmee gepaard gaande reparatie.

Voor het peloton was Oudeschild bezeild en eenmaal daar aangekomen pakten de meeste schepen daar hun rust.

Het peloton heeft onderweg naar Vlieland steeds dicht op elkaar gevaren. De wedstrijdleiding zag een snoer van blauwe driehoekjes op MarineTraffic. Spannend voor de deelnemers en de thuisblijvers. En de wedstrijdleiding!

Vlieland-Terschelling konden de meeste schepen in minder dan een uur bezeilen. Het deelnemersveld was inmiddels een beetje verdeeld. De eerste schepen, Lauwerszee en Aegir, finishten royaal voor middernacht, maar hadden nog niet gerust en moesten nog 4 uur verplichte rust bij hun finishtijd optellen. Ondertussen kwamen enkele andere schepen rap naderbij; de Overwinning en de Aldebaran hadden al gerust en maakten daardoor het verschil meer dan goed.

Met korte tussenpozen finishten daarna de overige schepen.

Onze Brabantse gasten hebben zich prima staande gehouden op dit voor hun onbekende terrein (en trouwens ook op het feestje in de Lichtboei).

Tot volgend jaar!

Uitslag:

  1. Overwinning
  2. Aldebaran
  3. Voorwaarts

Voorspelprijs: Aegir

Journaalprijs: Boreas

2 reacties

  1. En daarom is de waddenrace zo mooi, spannend, onvoorspelbaar, geen jaar het zelfde. Dit jaar hebben we wel gevaren maar op het laatste moment afgezegd door omstandigheden, volgend jaar hopen we er weer bij te zijn met de Friso groep. Met een vriendelijke groet Bram Broekman

  2. En ik ben benieuwd of je editie 2016 toch weer mee hebt gevaren, Bram!

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.