Liveblog Waddenrace 2022

Liveblog Waddenrace 2022

5 november 2022 Uncategorized 0

Verslag als pdf

12:48. Finish Nicolaas Mulerius.
Dit was de 27e Nationale Waddenrace!
Vanmiddag vergadering journaalcommissie, 16 uur Suydersee.
Vanavond 20:00 prijsuitreiking in Het Brouwdok.

12:40. Henk Keijzer: De aanstormende Nicolaas Mulerius nu op de webcam:
https://www.webcam-harlingen.nl/pages/cameras/havenmond.php

11:45. De wedstrijdleiding is al druk aan het rekenen. En vanmiddag voor de journaalcommissie: bijeenkomst op de Suydersee om 16.00 uur. De commissie bestaat uit afgevaardigden van de Boreas, Eenvoud en Pallieter (als eerste, derde en vijfde binnengekomen – zegt niks over de einduitslag).

11:20. We zijn in blijde afwachting van de Nicolaas Mulerius, nog altijd in de wedstrijd. Met veel noest kruisen tegen de ebstroom in hebben ze intussen de Blauwe Slenk bereikt. ETA Harlingen ergens tussen 13 en 14 uur?
Hamburgers op de Johanna Engelina.

07:27. Mulerius vertrekt van West.

07:18. Johanna Engelina vertrekt van Vlie. De maat: “We hadden het beter voor elkaar dan de Willem Jacob, die appeltaart hadden na de zeilschade. Wij kregen bij het ontbijt hamburgers van tweehonderd gram per stuk.”
Jeichien: “We zijn weliswaar uit de Waddenrace maar de Johanna Engelina moet nog wel naar Harlingen. Windje zes tot zeven staat zo’n beetje pal op de haven van Vlieland. Op de motor eruit en dan toch met één zwaard zeilen naar Harns, is de bedoeling.”

04:02. De Pallieter passeert de denkbeeldige finishlijn in de havenmond van Harlingen. Welkom terug!
Dat betekent dat er nu nog één deelnemer verwacht wordt: de Nicolaas Mulerius. Schipper Jan Vriesinga had zaterdagavond aangegeven dat zij hun rustperiode zouden verlengen tot zeven uur ’s zondagochtends. IJs en weder dienende zal hij rond tien uur arriveren in Harlingen.
Voor nu: na Bert sluit ook ik een paar uurtjes de ogen. Vanaf negen uur zondagochtend zijn we er weer, om onder meer sterke verhalen en scheepsjournaals in ontvangst te nemen.

Bert is al naar huis voor zijn siësta, en tegen drieën verwachten we de Pallieter in Harlingen. Daarna gaat het licht een paar uurtjes uit in het zenuwcentrum van de Waddenrace. Morgenochtend om negen uur – straks – zijn we dan beiden weer present op de Ran.

02:40. Willem Jacob passeert de eindstreep. Rusttijd gaat nu in.

02:00. De Willem Jacob vaart in de Boontjes, ter hoogte van Zurich.

01:25. De Pallieter is na de rusttijd vertrokken van Den Oever naar Harlingen.

23:05 Willem Jacob in Oudeschild geweest, codewoord doorgegeven en weer op weg. Naar Harlingen. Wij van de wedstrijdleiding sluiten even de ogen. We horen het wel.

22:38, finish Eenvoud. Binnenkomst elf minuten na de Alida. En nu eerst de vier uur rust.

22:27 De Alida finisht nu. Ze moeten nu nog wel hun vier uren rust nemen. De definitieve eindtijd wordt dus 02:27.

22:13. En dan maken ze het toch wéér spannend, de Alida en de Eenvoud.

21:33. De Eenvoud en de Alida stormen vanuit verschillende richtingen af op de finish-haven Harlingen. Er kan nog van alles gebeuren natuurlijk, maar zou je haast niet zeggen dat de Alida net iets meer kans maakt?

21:24 De Willem Jacob is weer onderweg. Den Oever-Oudeschild, en dan alleen nog naar Harlingen. Óf op Texel de vier uren rust, dat zou ook kunnen.

20:23. Pallieter meldt zich uit Den Oever. Codewoord ontvangen en ze nemen nu hun vier uur rust.
De Willem Jacob was net iets eerder in Den Oever, maar die heeft nog geen contact opgenomen met de wedstrijdleiding.

20:50. Wie bereikt als eerste de havenmond van Den Oever? De Pallieter of de Willem Jacob?

20:22. De Larus verliet om 18:44 de wedstrijd. Telefonisch, toen er weer bereik was: “Gedoe met het zwaard en de weersomstandigheden”.

20:14. De Nicolaas Mulerius belt. Ze verlengen hun rust op West-Terschelling tot morgen 07:00 uur, gezien het weer.

19:51. Alida Den Oever. Nu met ruime wind onderweg, eindbestemming Harlingen.
Intussen heeft de Larus de steven gewend en Tom vaart via Molenrak ook richting Harlingen. Gedoe met het zwaard en geen goed gevoel over het weer. “Bandrem van het zwaard aan bakboord ging kapot in het Inschot”.
De Eenvoud zit in de Slenk, maar moet die niet nog de Meep en de Vliestroom afkruisen naar de Blauwe Slenk?
De Pallieter vaart halverwege Oudeschild en Den Oever.
De Willem Jacob kruist langs de Afsluitdijk zuidwestwaarts. Tsjerk en zijn ploeg moeten nog naar Den Oever en Texel.
Henk heeft het logboek van de Boreas ingeleverd en bindt daarmee een strik om deze wedstrijd.

19:48. De Nicolaas Mulerius belt het Terschellinger codewoord door en neemt de vier uren rust.

19:38. De Pallieter belt vanuit Oudeschild. Door naar Den Oever.

19:04. De Eenvoud meldt zich vanuit Terschelling. En verder met de wedstrijd, naar Harlingen!

18:47. Ineens gebeurt er van alles. De Nicolaas Mulerius belt het codewoord voor Vlieland door en is nu op weg naar Terschelling.

18:47 De Boreas vaart de haven van Harlingen binnen.

18:44. De Johanna Engelina belt vanuit de Vliesloot. Eén van de zwaarden is gebroken. Ze gaan de haven van Vlie binnen en zijn uit de wedstrijd. Jammer! “Het kruisen in de Vliesloot was heel ruig. Na het overstag gaan kwamen we in een golfdal. Het zwaard klapte tegen de romp. Of tegen de zeebodem. Beslag los, hout ingedrukt en gescheurd.”

Het bestuur van de stichting Waddenrace en de kok van Anna Casparii zorgen goed voor het team wedstrijdleiders. Bert Jongepier en ik doen ons tegoed aan exquise bereide en lekker pittige Thaise gerechten.

17:28. Johanna Engelina: “We staan in dubio. Gaan we door het Franse Gaatje of boven de Richel naar Vlieland? Met vijf schippers aan boord is er na twee uur discussie besloten door Laurens. Die hakt de knoop door en we gaan bovenlangs de Richel.”

Zo te zien de Johanna Engelina, gezien vanaf de Larus. In het Inschot, 17:30 uur.
17:18. We zien bijzondere zeilbewegingen in het Oude Vlie. De Boreas: “We zijn omgekeerd. Dikke bui en regen. Voelt niet veilig om door te gaan, met risico dat we daar moeten blijven liggen bij windkracht acht.”
16:40. De Willem Jacob ontmoet de Johanna Engelina. Foto Jeichien de Graaf.

Tussentijdse situatie om half vijf in de middag.
Het drietal Eenvoud, Nicolaas Mulerius en Johanna Engelina zeilt richting Terschelling-Vlieland. De eerste twee (volgens de track & trace) via het Zachtebed en Oude Vlie, de JE zeilt via de Omdraai en het Scheurrak. De Eenvoud vaart momenteel in de voordeligste positie.
Ook in de Omdraai vaart de Alida, maar dan de andere kant op, naar Oudeschild. Dat doet ook de Pallieter, op een achterstand van ruim een uur. En pakweg een half uur verder kruisen de Boreas en de Willem Jacob er achteraan, van Inschot naar Oude Vlie.
Helemaal in de Westmeep zien we de Larus, die zichtbaar moeite heeft om tegen de vloedstroom in naar het westen te kruisen, teneinde de Vlieree bezeild te krijgen. Met daar hopelijk eindelijk de vloedstroom in de goede richting. “Bij het kruisen gaat het er zeer heftig aan toe.”

16:28. Willem Jacob: “We steken derde rif en rif in fok, vanwege windwaarschuwing.

15:41 De Pallieter aan de telefoon. Slecht bereik, maar: “We lagen even voor anker in het Inschot. De roerkabel was gebroken. Nu weer gemaakt en we gaan verder.”

Van Jeichien de Graaf op de Johanna Engelina: “zeiltje erbij!”

15:05. Johanna Engelina: “Hebben wij weer, een scheur in ons geweldige stagzeil. De Eenvoud zeilt ons nu zoek. Hysterische tranen bij de logboekschrijver. Hij moet een paar uurtjes onder de wol.”

De Nicolaas Mulerius bij de Afsluitdijk.
14:13, De Alida in het Inschot.

14:08. De Eenvoud passeert Den Oever.

14:05. De Larus doet West-Terschelling aan. In en uit. Geen melding of codewoord ontvangen. Ook niet van hun bezoek aan Vlieland. Foto Chris Roch.

13:58. Boreas, geeft codewoord door van Vlieland. En weer verder…

13:35. En de schroef is vrij, de Boreas zeilt verder. Volop in de wedstrijd! Het was nogal een berg touw. “De rechtmatige eigenaar mag zich bij Henk melden”.
Een koud klusje bij de schroef van de Boreas. Foto Alida Beekhuizen.
Inderdaad, er zit een dikke tros om de schroef van de Boreas.
De Boreas tegen het strand van Vlieland. Foto Alida Beekhuizen.
Aan boord van de Eenvoud, onderweg van Oudeschild naar Den Oever. Foto: Marieke Kwakman.
13:15 De Boreas bij het Vlielander strand. Gaan ze daar de schroef inspecteren?
Uit het logboek: “Het schip tegen het strand gelegd bij derde haad. Twee zwaarden en anker erin. Henk en Jana stonden een half uur in het koude water. Duurde best lang om de tros los te snijden.”
12:37. Johanna Engelina tikt Oudeschild aan en gaat achteruit de haven uit, op weg naar Den Oever.
12:44. Eenvoud geeft het codewoord door en is weer onderweg. Intussen snel de grootschoot gewisseld.

12:44. Pallieter meldt zich op Vlieland.

12:27. De Willem Jacob meldt: “Stevig zeetje in het Stortemelk.”

12:27 Vanaf de Boreas: “En weer door.”
12:25. Eelke Smit vanaf de Johanna Engelina: “We laten de Eenvoud en de Nicolaas Mulerius ver achter ons.”
12:18. Ondertussen in de Texelstroom. Verhitte strijd voor Oudeschild. Met Johanna Engelina, Eenvoud en Nicolaas Mulerius.
11:50. Intussen, in Schuitengat en Stortemelk. Alida, Larus, Pallieter op weg naar Vlieland. De Boreas? Afwachten. Willem Jacob bijna op West.
En de Boreas is weer onderweg!
11:20. Update Boreas. Henk kreeg iets in de schroef. Uit het logboek: “Bij binnenlopen van de haven van Terschelling stopte de motor ermee. Onder zeil aangelegd aan de kade. Schip onder zeil omgedraaid en geprobeerd weg te zeilen. Dit mislukte en we kwamen dwars op de dam. De Skua sleepte ons naar buiten.”
De Boreas zet weer zeil en gaat óf terug naar Harlingen, óf droogvallen en de schroef vrijmaken. Nog geen einde wedstrijd, dus!
Foto Monica Otto.
11:02 Bericht van de Johanna Engelina, vanuit de Doove Balg. Ze zitten vlakbij de Nicolaas Mulerius, “maar we lopen in!”
Foto Jeichien de Graaf.

10:55. De Alida komt aan en vertrekt weer uit West-Terschelling. De wedstrijdleiding ontvangt geen meldingen of codewoord.
10.58. De Pallieter meldt zich met het codewoord en gaat weer op weg. Nog even en de Boreas legt ook aan bij West.
10:59. Larus: “Discussie op het achterdek. Eerst Vlie of eerst Terschelling? We gaan eerst naar Vlie.”

Alida vlak voor West.

10:19. Larus: “Tom in de machinekamer, bezig met de generator.”
Thermostaat blijkt defect.
12:10. “De generator lijkt het te gaan doen.”

10.35. De Willem Jacob is na een grootzeilwissel weer onderweg. “Wie wat bewaart, die heeft wat.”
Koffie met appeltaart op de Willem Jacob.
10:26. De Willem Jacob heeft het oude grootzeil aangeslagen en meldt: “We zijn ankerop.”
10.18. Verversgat. De Johanna Engelina, gezien vanaf de Eenvoud. Foto Jet Gomes.
10:05. Doove Balg. Aan boord van de Eenvoud. Foto Marike Kwakman.
10:05. Doove Balg. Aan boord van de Eenvoud. Foto Marike Kwakman.
10:00. Aan boord van de Johanna Engelina met drie schippers. Foto Eelke Smit.
In het Verversgat zeilt de Nicolaas Mulerius vóór de Eenvoud en de Johanna Engelina, richting Den Oever of Oudeschild.

09:44. Larus: “De tijd van de laptop blijkt zeven minuten voor te lopen op de echte tijd. We passen de tijden in het logboek aan.”
En problemen met de generator, die steeds uitvalt.

09:45 uur. In het Pannengat gaat de Alida intussen aan de leiding, op korte afstand gevolgd door Pallieter en Boreas. De Willem Jacob ligt nog steeds geankerd. De Larus kruist de Blauwe Slenk in, westelijk van de Pollendam.

09:23. Verversgat. De Eenvoud passeert de Johanna Engelina.

09:04 uur. Bericht van Tsjerk Hesling Hoekstra van de Willem Jacob. “Schoothoek van de fok en twee reven van het grootzeil uitgescheurd. We liggen nu ten anker bij de BS13. Eerst koffie met appelgebak en dan slaan we het reservezeil aan.
Helaas: de gloednieuwe zeilen zijn niet bestand tegen wind. Net de haven uit en dan dit. Gelukkig ligt het oude zeil ook nog aan boord, dus met een snelle wissel toch weer door met de Waddenrace!”

08:02. Marike Kwakman stuurde ons deze video, de start van de Eenvoud, gefilmd vanaf de Zuiderpier.

De start op SBS6, link via Facebook Heel Holland Kijkt. https://www.facebook.com/watch?v=457757279800959

De start van de Eenvoud. Video Jet Gomes.

De Larus is de laatste die zeil zet. Starttijd 8:24.11, mooi binnen de tijd.

Start vanuit de Willemshaven. Van links naar rechts en al naar buiten: Eenvoud, Pallieter, Eenvoud, Nicolaas Mulerius, Alida, Willem Jacob, Boreas. De Johanna Engelina is bijna klaar voor vertrek. De Larus komt zo. Tot 8:30 kunnen de schepen starten zonder tijdstraf.

08:01. Johan Balt maakte vanaf de Zuiderpier deze schitterende foto van de startende Pallieter.

Het is 7.56 uur. Vierminutensein. Alle deelnemers hebben bemanningslijst en routevoorspelling ingediend.

Het is 7:38 uur. Eén voor één dienen de deelnemende schepen de bemanningslijsten in bij de wedstrijdleiding, aan boord van de Ran.